Ik vertel je graag meer

over hoe het eerst was……

Ik hunkering naar liefde,
naar erkenning, bevestiging en aandacht.
Pas na mijn scheiding kon ik dit zien.

Dat ik het jaren buiten mijzelf zocht.
In mijn werk, mijn partner, mijn kinderen, vrienden, vriendinnen, vrijwilligerswerk en sport.
Mijn best doen, presteren en laten zien dat ik iets kon, dat ik iemand was.
Niet geloven dat ik goed ben, zoals ik ben.

Dat ik mooi, lief en aardig ben.
Dat er mensen zijn die van mij houden.
Dat er mensen zijn die mij zien staan.
Dat er mensen zijn die het leuk vinden dat ik er ben.
Dat er mensen zijn die mij graag zien.

Ze zeiden het wel.
Wat doe je dat goed.
Wat lief van jou.
Wat zie je er leuk uit.
Wat fijn dat je meehelpt.
Je bent altijd zo attent.
Wat heb je dat allemaal goed geregeld.
Jij kunt ook echt alles.

En de woorden “ik hou van jou”.
Ik wilde ze graag horen.
Ik zei vaak, ik hou van jou. Om ik hou van jou terug te horen.
Ik vroeg regelmatig, hou je wel van mij?
Of ik zei het bevestigend, je houdt zeker niet meer van mij?
Zodat de ander mij bevestigde met “ik hou van jou”.

Deze woorden, “ik hou van jou”
Ik geloofde het niet.
Ik kon het niet in mijzelf voelen.
Ik geloofde eigenlijk geen van bovenstaande woorden.
Ze vervulde mij wel op dat moment, voor even, een tijdelijke vervulling.

Het was een gevoel dat ik altijd zoekende was naar iets, altijd iets doen, iets presteren, iets nieuws kopen, veel leuke dingen doen, iets eten, iets wat de leegte in mijzelf deed vullen. Of mij afleiden en bezig houden, weg van de onrust in mijzelf, mijn lichaam die onrustig, moe en opgejaagd te gelijk voelde. Negatieve gedachten en stemmen in mijn hoofd. Vluchtroutes nemen, afleiding zoeken, TV kijken, op mijn telefoon zitten, mensen bellen als ik mij alleen voelde, afspreken met vriendinnen en opstap gaan. Zo bleef ik weg bij mijzelf, weg bij de leegte, het nare gevoel in mijn lijf.

Na mijn scheiding, of eigenlijk na het beëindigen van de vluchtroute, in een ‘nieuwe’ relatie, besloot ik dat het anders mocht gaan.
Dat ik mijzelf mocht gaan vervullen.
De relatie met mezelf aan mocht gaan.

Ik stapte op mijn pad van zelfliefde,
liefdevol bij mijzelf, mijn gevoelens en emoties zijn.

Ik koos ervoor om tijd met mijzelf door te brengen.
Tijd om met mijzelf te zijn.
Ik begon met schrijven. Schrijven met mezelf.
Schrijven over mijn gevoelens en emoties, ik ging ermee in gesprek.

Ik nam de tijd om de eenzaamheid op te zoeken, de donkere dieptes te voelen.
Mijn depressieve gevoelens van toen ik 21 was, ze waren er ineens weer.
Ik ging er weer doorheen, maar nu begreep ik wat ik voelde.
Het kind in mij dat zich eenzaam, angstig en verloren had gevoeld.
Zij had het zwaar en lastig gehad.
Keer op keer beleefde ik het zware gevoel, de donkere gedachten van hier niet willen zijn, gedachten dat het beter was om weg te gaan, ik ging er keer op keer doorheen. (wat ik toen nog niet wist, maar nu wel dat deze zwaarte niet alleen van mij was, maar overgenomen van ouders en voorouders)

Gevoelens en emoties, triggers en irritaties naar de vader van mijn kinderen tijdens mijn relatie.

Ik ben ze gaan onderzoeken met terugwerkende kracht, om te voorkomen dat ik in herhaling zou vallen in een eventuele volgende relatie. Om mijn eigen verantwoording te nemen voor mijn leven, mijn aandeel in de relatie die eindigde in een scheiding.

Ik ben er anders naar gaan kijken, ineens begreep ik dat de triggers en irritaties mij iets wilde vertellen over mijzelf. Dat er iets in mij werd (aan)geraakt.

Iets dat ikzelf niet wilde veranderen, verlangde ik van de ander. Gevoelens en emoties die de ander mij gaf, ze waren een spiegel, een uitnodiging om het kind in mijzelf te mogen helen. Het kind in mijzelf met terugwerkende kracht te mogen zien, voelen en horen.

Alles wat zij had gevoeld en ervaren in haar jeugd. Alle boosheid, verdriet, angst en pijn. Gevoel van er niet mogen zijn, gevoel van niet gezien en gehoord worden, gevoel van te veel zijn, gevoel van weg willen, uit de situatie gaan.

Twee jaar lang heb ik dagen gehuild, dagen heb ik met mezelf doorgebracht, door de donkere dieptes heen. Weten dat het lichter zou worden, weten dat ik mij vrij zou gaan voelen. (ja dat was een stem in mij die ik hoorde, een stem die mij dat vertelde, van mijn hogere zelf, mijn gids, mijn helper, mijn engelen of god iets dat er is, iets dat om mij heen is en ja ik ook om jou)

Het verwerken van de scheiding, het was een proces op zich. Schuldgevoelens, hoe omgaan met de nieuwe situatie, ieder gezinslid die het op een andere manier deed, gevoel van falen, dat ik het niet had gered, dat ik er niet in was geslaagd. Huisje, boompje, beestje het was verleden tijd.

Maar was dat wel zo of was er een nieuwe vorm, een nieuwe manier, een nieuwe samenstelling. Mochten we allemaal leren meebewegen, gevoelens en emoties verwerken en wennen aan de nieuwe situatie. Het was pittig, naast het draaien van ons ‘nieuwe’ gezin, het zijn met mezelf, er zijn voor de kinderen, mijn verdriet om de kinderen die naar hun vader gingen, mijn oudste die bij zijn vader ging wonen. Mijn praktijk draaiende houden, veel ballen hoog houden. Bewijzen dat ik het allemaal wel alleen kon, iets in mij vond dat ik het allemaal zelf moest regelen. Dat ik overal wel voor zou zorgen.

Wat ik toen nog niet wist
Nu weet ik dat dit een overgenomen energie was van de grote verantwoording van de vrouw. De vrouw die voor alles en iedereen moest zorgen.

Het was te veel. Ik ging er geregeld aan onderdoor. Burn-out, opgebrand, ik kon niet meer. Dan nam ik weer een periode rust om vervolgens weer door te gaan, want mijn praktijk die draaide door.

Dankbaar ben ik ervoor, dankbaar voor alle cliënten die de afgelopen jaren bij mij zijn geweest, dat ik een spiegel voor ze kon en mocht zijn, zodat ze zich bewust konden worden van iets dat ze nog niet konden zien of begrijpen. Dankbaar dat ik een stukje van hun levenspad mee mocht lopen, wat bij mocht schijnen en het iets lichter mocht helpen maken, zodat ze weer konden zien waar ze heen konden lopen. Ik mocht ze begeleiden en ondersteunen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit zorgde er óók voor dat mijn gave en behandelingen veranderde en doorontwikkelde. Ontdekken over hoe energie werkt en dat ik op afstand nog krachtiger, helderder en beter kon werken. Waardoor ik na 7 jaar ben gestopt met mijn fysieke praktijk en online ben gaan werken.

Werken met energie dat is iets wat ik het liefste doe. Werken met de ziel, voelen, luisteren en kijken wat de ziel wil vertellen. Bevroren innerlijk kindsdelen, onverwerkte emoties en gevoelens, gevoelens en emoties die er niet konden en mochten zijn. Vastzittende energie vanuit voorgaande levens, overgenomen energie van ouders en voorouders. Het is fascinerend. Ik ben en blijf leergierig en nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is, daar waar het onmogelijk lijkt.

Mijn visie
Ik ontdekte dat wat ikzelf heb gevoeld en ervaren in mijn jeugd, óók ervaringen, gevoelens en emoties zijn geweest van mijn ouders en voorouders. En soms ook van ex partners.

Deze emoties, gevoelens, gedachten en gedragspatronen worden als vanzelf overgenomen/ doorgegeven. Het is een uitwisseling in de energie. Iets wat als vanzelf gaat, wanneer je er niet bewust van bent, hoe hier anders mee om te gaan.

De overgenomen energie is de reden, waarom het soms zo lastig kan voelen om gedachten en gedragspatronen te veranderen. Thema’s die zich blijven herhalen, onzekerheid, angst, verdriet en boosheid die je hebt overnemen en waar je geen controle over hebt.

Het verwerken van andermans energie voelt zwaar en moeizaam, want het is niet van jou en zit vast aan de ander. Visueel gezien, staan je ouders en voorouders achter je en dragen en steunen je in het familiesysteem.

Wanneer je iets wilt verwerken of veranderen in jezelf verlaat deze energie jou aan de voorkant van je lichaam en via je voeten, maar kun je voorstellen wat er gebeurd wanneer dit nog vastzit aan een ziel achter jou. Dan kan het jou dus niet of moeizaam verlaten en loslaten. Dat is het gevoel dat je wordt tegengewerkt.

Het gevoel dat je wordt overgenomen en reageert zonder dat je er zelf invloed op hebt, komt doordat de energie in jou reageert op een prikkel van de ander of een situatie. De energie reageert ineens vanuit de verdediging, zonder dat jij het door hebt en er iets aan kunt doen.

Ik leerde over de overgenomen energieën, welke door je heen stromen. De traditionele opvoeding al velen generaties lang. Kinderen luisteren en zijn volgzaam, dit maakt dat je lastig eigen keuzes kan maken, je gelooft niet meer in jezelf en je eigen gevoelens, je bent verleerd om naar jezelf te luisteren.

Als kind verplicht meewerken in het gezin, het familiebedrijf overnemen, geen keus hebben, uitgehuwelijkt worden.

Gevoelens van angst die de velen generaties hebben gevoeld, in de heftige tijden, van oorlog en hongersnood, grote gezinnen met de zorg om alle monden te kunnen voeden. Misbruik, mishandeling en verraad. Een groot geheim dat de familie draagt. Niet mogen en kunnen rouwen bij groot verlies, van een kind of een ouder. Gewoon doorgaan. Vroeger was er geen of nauwelijks ruimte voor emoties en gevoelens.

De onderdrukking van de vrouw, de vrouw die geen keus had, ze kreeg kinderen en zorgde voor het gezin, het huishouden en de familie. Ze was volgzaam naar haar man, ze zorgde voor alles en iedereen. Zij droeg een grote verantwoording en voelde zich opgesloten zitten. Van binnen voelde zij zich machteloos en boos dat zij het leven leefde dat ze niet wilde leven.

Schaamte voor haar vrouwelijkheid en seksualiteit. Zichzelf moeten bedekken en geen genot en plezier mogen ervaren. De seks was voor het krijgen van kinderen en voor de ontspanning van de man, het ontladen van de man zijn frustratie en boosheid. Er was macht en controle over de vrouw.

Vrouwen in mijn praktijk
Deze gevoelens en emoties ervaren velen vrouwen in mijn praktijk. Gevoel van vastzitten, geen keus hebben. Ze doen (te) veel zelf en nemen veel werk uit handen voor anderen. Zitten bovenop hun man en kinderen. Beschermend en bemoederend. Ze vertellen wat ze moeten doen en wat ze fout doen. De vrouwen willen dit niet doen, het brengt onrust en ruzie in huis, maar het gebeurd toch.

Ze voelen zich ingehouden in hun seksualiteit, voelen schaamte voor hun lichaam, durven zich niet écht te openen voor de man, hun eigen opwinding en verlangen. Hun hoofd helpt met fantaseren en ze vrijen vaak even vlug mee. Het hoort er toch bij en ze willen de man niet teleurstellen, maar ze verlangen eigenlijk naar liefdevol samenzijn, passie voelen tussen haar en haar man. Samensmelten en verbinden.

Haar kinderen wil ze vrij opvoeden, dat ze zichzelf mogen zijn, in zichzelf geloven en vol vertrouwen en in het leven staan. Dat ze hun eigen keuzes maken en leren van hun eigen “fouten”. Dat ze voelen dat ze er mogen zijn en goed zijn, zoals ze zijn. Gevoelens die ze zelf helaas nog niet voelen.

Het is tijd dat het stopt bij jou lieve vrouw! Help jezelf en bevrijd jezelf en je eigen kinderen van dat wat je nog met je meedraagt vanuit het verleden van je ouders en voorouders. Zodat je op een lichter in het leven kunt staan en je eigen verleden, je eigen pijn, emoties en gevoelens kunt voelen, doorvoelen en verwerken, zodat het verleden jou loslaat.

Magische Mantra Meditaties

Ik heb meditaties mogen ontwikkelen, welke ervoor zorgen dat deze overgenomen energie terug wordt gegeven aan ouders en voorouders. Het zijn luister meditaties, het voelt en klinkt als een mantra, waarbij je elke keer luistert naar woorden en zinnen. Het onderbewuste luistert en de meditaties werken op diep niveau en velen lagen van de ziel(en). Naar ouders en voorouders, voorgaande levens, innerlijk kind, hoe je naar andere kijkt, hoe je op de ander wilt reageren, je innerlijk weten, je zielskracht en je IK kracht.
De meditaties zijn magisch en het is nodig om zelf te ervaren om de magie te begrijpen en de kracht van de woorden te voelen.

Dankbaar dat ik deze reis mocht maken en mocht ontdekken wat de kracht van woorden is. Welke woorden helende werking hebben. Helende gedichten die ik mocht schrijven en inspreken voor het online begeleid jezelf meditatie platform. Waarin ik je met mijn ‘helende’ stem en woorden begeleid en ondersteun in de gevoelens en emoties die je in jezelf ervaart. Deze luister bestanden helpen jou om jezelf te dragen in dat wat je voelt en ervaart, zodat er echt iets kan veranderen in jezelf. Je verleden kunt verwerken. Het kind in jou kan helen.

Liefs Leijbra