Wat is Reiki?

Reiki is een van oorsprong Japanse healingsmethode, welke het zelfherstellende vermogen van het lichaam activeert.
Een vermogen dat ons lichaam van nature bezit, ons lichaam dat een snee in onze vinger zelf hersteld en geneest.

Rei betekent universeel en Ki staat voor levensenergie.
Reiki betekent dus universele levensenergie.
Energie waar alles wat leeft uit bestaat.
Mensen, dieren, planten…. enz. Deze energie is overal om ons heen en stroomt door ons heen. Energie kom binnen via onze kruin en stroomt van boven naar beneden door ons staartbeen de aarde in en visa versa van de aarde via ons staartbeen van beneden naar boven door onze kruin. Een stroming die als vanzelf kan gaan en een positief voedend effect heeft op ons lichaam, geest en gevoelens. Na de geboorte is bijna iedereen in staat deze universele levensenergie te ontvangen, door te geven en als vanzelf te laten stromen. We bezitten op dat moment beide elementen Rei en Ki. We voelen ons blij en gelukkig. We voelen ons zo blij als een baby en zo vrij als een kind en gaan spelend als vanzelf door het leven.

Waardoor raken we dit gevoel kwijt?
We worden allemaal geboren als gevoelige wezens, een wezen van licht en liefde. Wie/wat we in onze ware essentie zijn en waar we vandaan komen. Dat wat we zien en voelen als we naar een pasgeboren baby kijken. We voelen ontroering, geraakt door de puurheid en de liefde die we zien en voelen.

Als we opgroeien kunnen we de wereld om ons heen als intens ervaren. Waarom is de wereld zo hard en wreed. Waarom is er oorlog? Waarom doen mensen zo onaardig? Waarom gaan we dood? Waar komen we terecht als we doodgaan? Levensvragen die als kind door ons heengaan. Mochten deze angsten er zijn? Werden we gezien en gehoord? Werden we vastgehouden en konden we ons veilig voelen? Mocht de kwetsbaarheid van het leven er zijn? Het leven dat verdriet kent, maar het leven dat ook prachtig, bijzonder en mooi kan zijn. De natuur met al haar schoonheid en de liefde die we in ons dragen. Mochten we deze liefde ontvangen? Konden onze ouders deze liefde in zichzelf voelen en met ons delen?

De omgeving, gezin, familie en school waarin we opgroeien is bepalend voor hoe we ons voelen. We kunnen familietrauma meedragen, opgroeien in een onveilige situatie of ongezonde leefomgeving. Ja onze ervaringen in onze jonge jaren, de omgeving, gezin en de normen en waarde waarmee we opgroeien hebben invloed op ons. Prettige en minder prettige ervaringen, leuke of heftige gebeurtenissen (soms traumatisch). Misschien hebben we angst en verdriet ervaren. Ons eenzaam en in de steek gelaten gevoeld. Een gevoel dat we niet goed genoeg zijn. Zijn we ons gaan aanpassen om ons goed genoeg te voelen.

Mochten we eigen keuzes maken? Doen wat we graag wilde? Of onze mening geven? Mochten we onze stem laten horen? Vaak moesten we luisteren naar onze ouders, school en kerk. We leerde af te luisteren naar onszelf. Luisterde naar wat een ander wilde of deden mee met de rest om erbij te horen. Ons niet anders te hoeven voelen. Anders voelde niet fijn. We wilde ons niet afgekeurd voelen. We zijn onze eigen stem en kleuren kwijtgeraakt. Bij onszelf vandaan gegaan.

We hebben afgeleerd om te luisteren naar ons eigen gevoel, onze intuïtie. De ander zal het wel beter weten, toch. Het is ons zo geleerd. We hebben het onszelf verteld. We zijn gevormd door onze omgeving, opvoeding en school. Ervaringen en gebeurtenissen (soms traumatisch) die we meemaken in onze jonge levensjaren hebben voor onverwerkte/ingehouden emoties en gevoelens gezorgd en een disbalans in ons systeem (chakra’s) gebracht. De universele levensenergie kan niet meer optimaal doorstromen. Dit heeft invloed op hoe wij ons fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel voelen.

Je bent je gaan aanpassen. Je voelt je niet meer echt gelukkig en blij. Ervaart fysieke klachten en je lichaam voelt onrustig en gespannen. Je voelt je moe en ervaart het leven als veel en zwaar. Misschien voel je angstig over wat er allemaal wel niet kan gebeuren en hebt weinig vertrouwen in de toekomst. Je voelt je steeds minder goed in je vel en herkent jezelf niet meer en weet je niet wat je moet doen.

Chakra’s

Reiki werkt op ons chakra systeem, onze 7 hoofdchakra’s liggen op een verticale lijn langs de ruggengraat, van je stuitje tot je kruin en verdelen de energie over je lichaam. Samen vormen zij ons energielichaam, onze aura. Welke groter is dan ons fysieke lichaam.

De energie van onze aura kunnen we bij elkaar voelen, ervaren en waarnemen. Wanneer we bijvoorbeeld zeggen, wat een krachtige uitstraling heeft diegene, wat straal je of wanneer we iemand een grijze muis noemen, een onopvallend persoon, zonder eigen persoonlijkheid.

Of wanneer we ergens op bezoek gaan en bij binnenkomst voel je dat er een minder prettige stemming is. Wat je voelt is de energie van de mensen om je heen. Het kan zijn dat er een woordenwisseling of ruzie is geweest. Iemand niet lekker in zijn vel zit. Het is de energie die wordt uitgezonden via onze aura, onze chakra’s.

Een chakra heeft geen fysieke kenmerken het is een (meestal) onzichtbare antenne die constant energie ontvangt en uitzendt. Iedere chakra heeft zijn eigen functie, kleur, staat in verbinding met bepaalde organen en lichaamsdelen en zorgt ervoor hoe je in het leven staat.
Ze vormen je persoonlijkheid, waar je dus invloed op kan hebben met Reiki om weer vanuit je ware essentie te kunnen leven. Vanuit je liefdevolle hart.

Waarvoor een Reiki behandeling?

Wanneer lichaam en geest in balans zijn, stroomt je energie in chakra’s goed door en voel je je vitaal, energiek en zit je goed in je vel. Je hebt zelfvertrouwen en voelt je krachtig en sterk. Je voelt vertrouwen in het leven en volgt je levenspad. Je voelt je gesteund door iets dat groter is dan jij en weet dat alles goed is zoals het is.

Door allerlei factoren zoals hierboven geschreven kan deze balans verstoord raken en kun je klachten gaan ervaren. Lichamelijk, emotioneel, mentaal of spiritueel.

Wanneer je rust neemt kan je lichaam zichzelf weer herstellen (zelfherstellende vermogen), maar soms lukt het door omstandigheden niet om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Soms is er (te) veel in je leven gebeurd, wat je nog niet volledig hebt kunnen verwerken. Of ga je door een periode van rouw, door verlies van een dierbare, een relatie (scheiding), verhuizing of werk. Je raakt uit balans, het zelfherstellende vermogen van het lichaam verminderd en je kan in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Een Reiki behandeling helpt het balans tussen lichaam en geest te herstellen, door je energie in je chakra’s in beweging te brengen kunnen blokkades vrijkomen en wordt het zelfherstellende vermogen van je lichaam geactiveerd.

Onverwerkt verdriet kan loskomen of wanneer je op dit moment door een periode van rouw gaat helpt Reiki je emoties te reguleren en te ontladen. Je systeem kan zich herstellen en je kunt weer rust, ontspanning en overzicht ervaren. Om vanuit die ruimte en rust verder te kunnen verwerken wat je meemaakt.

Je lichaam kan herstellen, waardoor fysieke klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Klachten als bijvoorbeeld hoofdpijn, rug- en nekklachten, buikpijn, vermoeidheid, prikkelbaar of opgejaagd voelen en slaapproblemen. Je bewustzijn neemt toe, waardoor je andere inzichten in jezelf en het leven kunt krijgen en je gedachten over jezelf en het leven positiever wordt.

Samengevat brengt Reiki jouw energie in beweging, waardoor blokkades in de chakra’s vrij kunnen komen, het activeert het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Je lichaam krijgt de kans om de disbalans te herstellen, waardoor je beter in je vel komt te zitten. Emoties kunnen loskomen en verwerkt worden, gevoelens gevoelt en erkent worden. Er komt ruimte in de emotie- gevoelsemmer. Ruimte om weer geluk, blijdschap, plezier, rust en ontspanning te ervaren.