Wat is Reiki?

Misschien heb je er wel eens van gehoord en ben je nieuwsgierig hoe Reiki werkt.

Reiki is een van oorsprong Japanse healingsmethode, welke het zelfherstellende vermogen van het lichaam stimuleert.
Een vermogen dat je lichaam van nature bezit, je lichaam dat een snee in je vinger zelf hersteld en geneest.

Reiki betekent universele levensenergie.
Rei betekent universeel en Ki staat voor levensenergie.
Energie waar alles wat leeft uit bestaat.
Mensen, dieren, planten…. enz. Deze energie is overal om je heen en stroomt door je heen. De energie komt binnen via je kruin en stroomt van boven naar beneden door je staartbeen de aarde in en visa versa van de aarde via je staartbeen van beneden naar boven door je kruin. Een stroming die als vanzelf kan gaan en een positief voedend effect heeft op je lichaam, geest en gevoelens. Na de geboorte is bijna iedereen in staat deze universele levensenergie te ontvangen, door te geven en als vanzelf te laten stromen. Je bezit op dat moment beide elementen Rei en Ki. Je voelt je blij en gelukkig. Zo blij als een baby en zo vrij als een kind spelend, onbezorgd en vol vertrouwen het leven tegemoet gaan.

Waardoor raak je dit gevoel kwijt?
Je worden geboren als gevoelige (sensitieve) mens, een pure ziel van licht en liefde in een menselijk lichaam. Het is de essentie die je bent, welke je ziet en voelt als je naar een pasgeboren baby kijkt. Je kan ontroering voelen, geraakt worden door de puurheid, het stralende licht en de liefde de ziel.

Van nature sta je vol vertrouwen in het leven, maar als je opgroeit kun je de wereld om ons heen als intens ervaren. Waarom is de wereld zo hard en wreed. Waarom is er oorlog? Waarom doen mensen zo onaardig? Waarom gaan we dood? Waar komen we terecht als we doodgaan? Levensvragen die als kind door je heengaan. Je ziel voelt heimwee naar waar hij vandaan komt en heeft moeite om te landen in zijn lichaam. Je voelt je eenzaam en verloren voelen in deze grote wereld op aarde.

Je verlangt naar steun en antwoorden op al je vragen. Mochten je vragen en angsten er zijn? Konden je ouders je hierin ontvangen en ondersteunen. Werd je gezien en gehoord? Werden je vastgehouden en het vertrouwen in het leven bevestigd en kon je je veilig voelen? Mocht de kwetsbaarheid van het leven er zijn? Het leven dat verdriet kent, maar het leven dat ook prachtig, bijzonder en mooi kan zijn. Hebben je geleerd om jezelf positief te voeden. De natuur met al haar schoonheid en de liefde die je in je draagt zien. Mochten je deze liefde ontvangen? Konden je ouders deze liefde in zichzelf voelen en met je delen?

De omgeving, gezin, familie en school waarin je opgroeit is bepalend voor hoe je je voelt en wat je ervaart. De plek waar je geboren wordt is de keus van jouw ziel. Een vooraf afgesproken plan, een zielsplan. Je ziel die hier lessen en ervaringen op komt doen. Je herinneren aan waar je vandaan komt. Je oorsprong van licht en liefde. Het verspreiden van je licht en liefde op aarde, op jouw eigen manier, je ziel die een eigen zielsopdracht heeft. Het leven is een ontdekkingstocht, de reis terug naar je ware zelf.

Door je eigen lot te dragen. je kunt familietrauma meedragen, opgroeien in een onveilige situatie of ongezonde leefomgeving. Ja je ervaringen in je jonge jaren, de omgeving, gezin en de normen en waarde waarmee je opgroeit hebben invloed op jou gehad. Prettige en minder prettige ervaringen, leuke of heftige gebeurtenissen (soms traumatisch). Misschien heb je angst en verdriet ervaren. Je eenzaam en in de steek gelaten gevoeld. Een gevoel dat je niet goed genoeg was. Ben je je gaan aanpassen en je best gaan doen om je goed genoeg te voelen. Opzoek naar erkenning. Je mag jezelf erkenning geven. Door jezelf in liefde te gaan dragen. Met terugwerkende kracht jezelf voelen en erkennen in al je gevoelens en emoties van vroeger.

Mocht je je eigen keuzes maken? Doen wat je graag wilde? Je eigen mening geven? Mocht je je eigen stem laten horen? Of luisteren naar je ouders, school en kerk. Je leerde af te luisteren naar jezelf, je eigen wijsheid, je innerlijke stem, je gids die met je meereist.

Je luisterde naar wat een ander wilde of deed mee met de rest om erbij te horen. Je niet anders te hoeven voelen. Anders voelde niet fijn. Je wilde je niet nog meer afgekeurd voelen. Je bent je eigen stem en kleuren kwijtgeraakt. Bij jezelf vandaan gegaan.

Je hebt afgeleerd om te luisteren naar ons eigen gevoel, je intuïtie. De ander zal het wel beter weten, toch. Het is je zo geleerd. Je hebt het jezelf verteld. Je bent gevormd door je omgeving, opvoeding en school. Ervaringen en gebeurtenissen (soms traumatisch) die je hebt meegemaakt in je jonge levensjaren hebben voor onverwerkte/ingehouden emoties en gevoelens gezorgd en een disbalans in je systeem (chakra’s) gebracht.

De universele levensenergie kan niet meer optimaal doorstromen. Dit heeft invloed op hoe je je fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel voelt.

Je bent je gaan aanpassen. Je voelt je niet meer echt gelukkig en blij. Ervaart fysieke klachten en je lichaam voelt onrustig en gespannen. Je voelt je moe en ervaart het leven als veel en zwaar.

Misschien voel je angstig over wat er allemaal wel niet kan gebeuren en heb je weinig vertrouwen in de toekomst. Je voelt je steeds minder goed in je vel en herkent jezelf niet meer en weet je niet wat je moet doen. Je voelt een leegte in jezelf. Zo wil je je niet blijven voelen.

Chakra’s

Reiki werkt op je chakra systeem, je 7 hoofdchakra’s liggen op een verticale lijn langs de ruggengraat, van je stuitje tot je kruin en verdelen de energie over je lichaam. Samen vormen zij je energielichaam, je aura. Welke groter is dan je fysieke lichaam.

De energie van je aura kun je bij andere voelen, ervaren en waarnemen. Wanneer je bijvoorbeeld zegt, wat een krachtige uitstraling heeft diegene, wat stralen je ogen of wanneer we iemand een grijze muis noemen, een onopvallend persoon, zonder eigen persoonlijkheid.

Of wanneer je ergens op bezoek bent en bij binnenkomst voel je dat er een minder prettige stemming is. Wat je voelt is de energie van de mensen om je heen. Het kan zijn dat er een woordenwisseling of ruzie is geweest. Iemand niet lekker in zijn vel zit. Het is de energie die wordt uitgezonden via onze aura, onze chakra’s.

Een chakra heeft geen fysieke kenmerken het is een (meestal) onzichtbare antenne die constant energie ontvangt en uitzendt. Iedere chakra heeft zijn eigen functie, kleur, staat in verbinding met bepaalde organen en lichaamsdelen en zorgt ervoor hoe je in het leven staat.
Ze vormen je persoonlijkheid, waar je dus invloed op kan hebben met Reiki om weer vanuit je ware essentie te kunnen leven. Vanuit je liefdevolle hart.

Waarvoor een Reiki behandeling?

Wanneer lichaam en geest in balans zijn, stroomt je energie in chakra’s goed door en voel je je vitaal, energiek en zit je goed in je vel. Je hebt zelfvertrouwen en voelt je krachtig en sterk. Je voelt vertrouwen in het leven en volgt je levenspad. Je voelt je gesteund door iets dat groter is dan jij en weet dat alles goed is zoals het is.

Door allerlei factoren zoals hierboven geschreven kan deze balans verstoord raken en kun je klachten gaan ervaren. Lichamelijk, emotioneel, mentaal of spiritueel.

Wanneer je rust neemt kan je lichaam zichzelf weer herstellen (zelfherstellende vermogen), maar soms lukt het door omstandigheden niet om naar de signalen van je lichaam te luisteren. Soms is er (te) veel in je leven gebeurd, wat je nog niet volledig hebt kunnen verwerken. Of ga je door een periode van rouw, door verlies van een dierbare, een relatie (scheiding), verhuizing of werk. Je raakt uit balans, het zelfherstellende vermogen van het lichaam verminderd en je kan in een neerwaartse spiraal terecht komen.

Een Reiki behandeling helpt het balans tussen lichaam en geest te herstellen, door je energie in je chakra’s in beweging te brengen kunnen blokkades vrijkomen en wordt het zelfherstellende vermogen van je lichaam geactiveerd.

Onverwerkt verdriet zal loskomen of wanneer je op dit moment door een periode van rouw gaat zal Reiki je emoties reguleren en ontladen. Je systeem zal zich herstellen en je zal weer rust, ontspanning en overzicht ervaren. Om vanuit die ruimte en rust verder te kunnen verwerken wat je voelt, ervaart en meemaakt.

Je lichaam kan herstellen, waardoor fysieke klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Klachten en of ziektes die gedurende je leven zijn ontstaan. Klachten als bijvoorbeeld hoofdpijn, rug- en nekklachten, buikpijn, vermoeidheid, prikkelbaar of opgejaagd voelen en slaapproblemen. Je bewustzijn neemt toe, waardoor je andere inzichten in jezelf en het leven krijgt en je gedachten over jezelf en het leven positiever wordt.

Samengevat brengt Reiki jouw energie in beweging, waardoor blokkades in de chakra’s vrij kunnen komen, het activeert het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Je lichaam krijgt de kans om de disbalans te herstellen, waardoor je beter in je vel komt te zitten. Emoties kunnen loskomen en verwerkt worden, gevoelens gevoelt en erkent worden. Er komt ruimte in de emotie- gevoelsemmer. Ruimte om ook weer geluk, blijdschap, plezier, rust en ontspanning te ervaren.